აშშ-სქალაქნიუ-იორკშიგამართულბუნებრივიღვინოებისსაერთაშორისოგამოფენაზე(RAW WINE)ქვევრისღვინოიყო წარმოდგენილი.გამოფენისფარგლებშიცნობილიამერიკელიღვინისმწერლის,ელისფეირინგისქართულიღვინისკულტურაზედაწერილიწიგნის „ღვინისსიყვარულისთვის: მოგზაურობა მსოფლიოსუძველესღვინისკულტურაში“ პრეზენტაციაცგაიმართა.
ორდღიანგამოფენას, რომლისორგანიზატორიცცნობილიღვინისექსპერტი, ღვინისმაგისტრიიზაბელლეჟერონია (საფრანგეთი), ათასობითღვინისპროფესიონალი, მოყვარული, რესტორნებისადასავაჭროქსელებისწარმომადგენლებიდაესწრნენ, რაცქართულიღვინისმწარმოებლებსახალიიმპორტიორებისადაპარტნიორებისმოძიების შესაძლებლობასაძლევს. ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, გამოფენაზე წარმოდგენილი იყო ქვევრის ღვინის მწარმოებელი 6 კომპანია: „გოცას ღვინოები“, „მეღვინეობა ნიკა“, „ხოხბის ცრემლები“, „ჩვენი ღვინო“, “ორგო“ და „ამირან ვეფხვაძის ღვინო“
როგორცღვინისეროვნულისააგენტოსწარმომადგერნელმაელენეკიკნაძემაღნიშნა, ამერიკისშეერთებულიშტატებიქართულიღვინისპოტენციურადმზარდისაექსპორტობაზარია, სადაცღვინისეროვნულისააგენტოქართული ღვინის პოპულარიზაციისა და ცნობადობის გზარდის მიზნით, აქტიურმარკეტინგულღონისძიებებსახორციელებსდაგეგმავსმომავალშიც.
„ამერიკისშეერთებულიშტატებიქართულიღვინისექსპორტისერთ-ერთიპრიორიტეტულიბაზარია, სადაცღვინისეროვნულისააგენტოსხელშეწყობით, ტარდებამრავალიმარკეტინგულიაქტივობა. გამოფენაზეწარმოდგენილიიყო 6 ქვევრისღვინისმწარმოებელიკომპანია. ქართულსტენდსუამრავიღვინისპროფესიონალიდამოყვარულიესტუმრა, რაცქართულიღვინისმწარმოებლებსშესაძლებლობასმისცემსმოიძიონახალიიმპორტიორები” – აღნიშნაღვინისეროვნულისააგენტოსწარმომადგერნელმაელენეკიკნაძემ.
ელისფეირინგის(Alice Feiring )წიგნის „ღვინისსიყვარულისთვის: მოგზაურობა მსოფლიოსუძველესიღვინისკულტურაში“ (My Odyssey through the World’s Most Ancient Wine Culture’) პრეზენტაციამღვინისპროფესიონალებისდიდიინტერესიდაიმსახურა.
მიმდინარე წლისზაფხულშიჟურნალ New York Times -შიგამოქვეყნდა ფრაგმენტები აღნიშნული წიგნიდან. ავტორი თავის გამოცემაში აღნიშნავს, რომსაქართველოღვინისსამშობლოადამაღალიხარისხის “ქარვისფერი” ღვინისშემქმნელი, რომელიცდამსახურებულადამაყობს 8 ათასწლიანირთველისისტორიით.
წიგნის პრეზენტაციისდასრულებისშემდეგალისფეირინგმამონაწილეებისშეკითხვებსუპასუხა.
„მოველოდი,რომბევრიკითხვაექნებოდათაქაურებსდაასევემოწვეულსტუმრებს.მაგალითადიაპონელებს, რომლებიცაქღვინისკულტურისგასაცნობადჩამოვიდნენ, თუმცაყველაზესაინტერესოკითხვაიყო, თურასვფიქრობდიქართულიღვინისშესახებ. ქართულღვინოშიდიდისულიერებაა, მევფიქრობღვინოქართველებისსიამაყეა, ქართველებსდიდირწმენააქვთ, უფლისრწმენა, ყურძნისრწმენა, ღვინისრწმენადარწმენაიმისა, რომყველაფერიკარგადიქნება, ქართულიღვინოქართულისულისგამოძახილია.ძალიანმესიამოვნა, რომესკითხვადამისვესდამომეცაშესაძლებლობამესაუბრაქართულღვინოზე” – აღნიშნაფეირინგმა., რომელიც საქართველოს მიმდინარე წლის გაზაფხულზე სტუმრობდა.
გამოფენა RAW WINE-სსხვადასხვაქვეყნიდანასზემეტიღვინისმწარმოებელიდა რამდენიმე ათასი სტუმარი დაესწრო. აღნიშნულიგამოფენა ითვლებაერთ-ერთსაუკეთესოდ, სადაცბუნებრივი, მაღალიხარისხის და ბიოდინამიურიღვინოებისმწარმოებლები იკრიბებიან.
მიმდინარე წლის 10 თვის მონაცემებით საქართველოდან აშშ-ში ექსპორტირებულია 235 ათასამდე ბოთლი (0,75 ლ) ღვინო, რაც 12%-ით აღემატება გასული წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს.